Lisää tuotteita kissoille sisarkaupastamme Suomen Lemmikkitukusta »

Vetoleikit koiran kanssa


by tarja@keminlemmikkitukku.fi, 8.1.2021

Useimmat koirat rakastavat vetoleikkejä. Vetoleikit ovat omistajan ja koiran yhteistä tekemistä, josta koira nauttii. Vetoleikeissä kannattaa kuitenkin muistaa muutama juttu.

1. Valitse lelut viisaasti

Vetoleluja löytyy monenlaisia, on pelkkiä köysiä, punottuja patukoita, kumisia vetolenkkejä ja pallon ja köyden yhdistelmiä ym. Lelun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että lelu olisi sopiva koiran suuhun ja sopivan painoinen suhteutettuna koiran kokoon. Omistajaa ajatellen on tärkeätä, että vetolelussa on tilaa mistä saa pitää kiinni ja saa riittävän pitävän otteen. Mitä isompi koira niin sitä tärkeämpää tämä on, koska leikin tuoksinassa koira saattaa vahingossa napata kiinni kädestä, jos käsi on liian lähellä suuta.

Myös vetolelun laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Älä valitse sellaista lelua, mikä voi mennä helposti rikki – rikkinäinen lelu voi satuttaa sekä sinua että koiraasi. Vetolelut on yleensä leluista ne edullisimmat, joten tässä kohtaa ei kannata säästää.

Älä ikinä käytä vetoleikkeihin mitään käyttötavaraa kuten vaatteita tms. Niitä ei ole tarkoitettu koiran suuhun eivätkä ne kestä koiran vahvoja leukoja ja niissä saattaa olla esim. metallisia osia, jotka saattavat joutua koiran suuhun tai saattavat vahingoittaa koiran hampaita.

2. Sinä olet pomo ja teet pelisäännöt selviksi

Ennen vetoleikkejä täytyy olla varmaa, että koira osaa käskyn päästää irti. Suositteltavaa on, että koiraa ohjeistetaan sanoilla, jotka tarkoittavat tekemistä, kuten "Irti", "Päästä irti" tai "Saa ottaa". Pidä huolta, että koira tottelee käskyjä myös leikkiessä.

Sinun tulee aloittaa köysileikit, jotta on selvää että lelu on sinun, eikä koirastasi tunnu siltä että sen pitäisi suojella lelua. Ennen leikin alkua käske koiran esimerkiksi istua ja odottaa kunnes annat merkin (esimerkiksi sanomalla napakasti "Saa ottaa" tai "Ota").

Jos koira on jo lelun kimpussa ennen kuin olet valmis, lopeta leikki heti sikseen. Käytä rauhallista, vakaata ääntä käskyttäessäsi koiraa. Tällöin koira ymmärtää, että sinä kontrolloit tilannetta. Sinä siis määräät milloin leikki alkaa ja loppuu.

3. Hyödynnä mahdollisuus kouluttaa samalla

Vetoleikkeihin voi helposti sisällyttää muitakin leikkejä, jotka vahvistavat koirasi tottelevaisuutta. Anna koiran kiskoa köysilelua hetken aikaa. Käskytä koiraa esimerkiksi istumaan tai menemään maahan ja laskemaan lelu otteesta tai käskytä koiraa irrottamaan otteensa lelusta.

4. Lisää liikuntaa ja noutoleikit

Vetoleikeissä saat myös helposti lisää liikuntaa koiralle, kun heität välillä lelun niin kauas kuin jaksat ja koirasi noutaa lelun kerta toisensa jälkeen. On muuten aika tehokasta treeniä, jonka jälkeen lepo maittaa.

5. Ei kontaktia

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä muista, että koira ei saa koskaan tulla aggressiiviseksi leikin aikana. Jos lelu pääsee irti koiran hampaista (joko tahattomasti tai tahallaan) ja seuraavaksi hampaat osuvat sinun vaatteisiisi tai ihoon, lopeta leikki. Poistu heti huoneesta tai paikalta lelu mukanasi. Älä huomioi koiraa lainkaan 30 sekuntiin ennen kuin tulet takaisin. Jatkakaa sitten leikkiä uudestaan kunnes päätät päättää leikin.